Filed Under — Знаеш ли?

Надали някой извън Португалия е чувал или си спомня за ексцентричния Виктор Батиста. Що се отнася до португалците, те го помнят не заради футболните му умения, колко и висши да се те, а заради лудите му прояви както на терена, така и извън него. Батиста води доста оспорван двубой от разстояние с великия Джордж Бест, мач в който дрогата побеждава. Виктор, с бухнала къдрава коса и гъста брада, на която би завидял всеки кубински генерал, оставя след себе си прахосан талант и няколко наистина добри шеги.

victor-baptista-3.jpg

Виктор Батиста

Роден на 18 октомври 1949 в Сетубал (южен Лисабон), още от малък показва завидна техника и изключителни футболни умения. Бързо започва кариерата си на професионален футболист за местният Виктория Сетубал. “Ако трябва да го сравня с някой, то това би бил Ерик Кантона. Виктор беше доста висок (1.85) и як. Беше над всички в играта на втория етаж, но също така си служеше доста ефективно с двата си крака. Такъв тип нападатели бяха доста редки в нашият шампионат.“, потвърждава Тони, негов бъдещ съотборник в Бенфика.

В последният си сезон за Виктория Сетубал, призът за най-добър голмайстор му се изплъзва за щастие на Артур Хорхе. По това време Виктор вече се слави с непокорният си характер, и с това че никога не отказва за една среднощна обиколка на баровете на Сетубал. През лятото на 1971, въпреки всеизвестният му характер, за привличането му Бенфика се разделя със завидна сума пари и с трима от играчите си, един от които Торес, герой от Световното през 1966. Следващият се сезон е изцяло под доминиращата мощ на Бенфика, а Батиста получава повиквателна за националната селекция. Благодарение на каризмата си всички около него го обожават, а простотиите му минават на заден план. За да илюстрира влиянието на Батиста, Тони доразказва: “Един път дойде с Ягуар на тренировка. Трябва да влезнете в контекста: по това време нито един играч не караше такава кола. Но най-странното беше че плащаше на шофьор да я кара. Той беше по рождение екстравагантен, малко луд, но зад всичко това се криеше човек с добро сърце.“. Облечен като турист: хавайска риза на цветчета, чехли и пръстени на всеки пръст, Виктор, в доста хипи стил и свободомислещ, потъпква всичките общоприети социални етикети.

Драмата

През януари 1972, Бенфика заминава на турнир в топла Бразилия. В денят на завръщането Батиста закъснява за обратният полет, сполетян от “нелеп“ инцидент: порязал се на счупена бутилка. Полетът е изпуснат. Докато Батиста се пазари със служител на авиокомпанията избухва престрелка между група гангстери и полицията. Отборът попада под кръстосан огън и за щастие нито един негов член не пострадва. Въпреки това ужасяващата случка взима своите жертви: полицай и жена падат безжизнени в близост до Батиста, чийто час ще трябва да почака.

Началото на края

victor-baptista-1.jpg

Батиста

През 1974 проблемите му с дрогата се задълбочават. “Количеството дрога, което консумираше, стана доста проблемно, дотам че заемаше все повече пари от съотборниците си за да задоволи нуждите си.“, с нотка на носталгия и мъка разказва Хосе Мануел Делгадо. Въпреки това футболна Португалия ще предпочете един момент от кариерата на колоритният футболист… Когато ви разказвах за това, с което ще бъде запомнен Виктор, изпуснах да ви разкажа, напълно умишлено, за случката, която ще остане завинаги в португалската национална памет.

Годината е 1978, Бенфика посреща Спортинг за столичното дерби, не точно мач за циркаджииски номера. Двата отбора се неутрализират до средата на второто полувреме, когато Батиста поема топката, преодолява защитата на “Спортистите“ и забива коженото кълбо директно във вратата. Невероятен гол, споменът за който ще бъде заличен доста бързо от предстоящите събития… В изблик на радост съотборниците му се нахвърлят, а когато се измъква от мелето забелязва че обицата му я няма. Батиста започва щателна инспекция на района докато всички го чакат да се завърне в половината си. Не без негодувание го прави, но с мисълта да се завърне на “местопрестъплението“ и да продължи вече започнатата инспекция. До края на мача Батиста игнорира всички топки, минаващи по носа му, в търсене на обицата си, която така и не намира. За да оправдае постъпката си по-късно, Батиста заявява: “Вложих в тази обица 120 000 ескудо, а премията за мача е по-малка. Как да я оставя?“. В знак на “обич“, съотборниците му се обръщат към управата на клуба с молба да му бъде подарена обица като допълнителна премия за отбелязания гол. Управата обаче одържат на своето, а футболистите събират пари за новата обица.

victor-baptista-2.jpg

С екипа на Бенфика

По това време, началството на Бенфика жъне плода на скъпата си инвестиция. Батиста става неконтролируем, пропуска мач след мач без основателна причина. По повод контрола на националите в Кипър, Хосе Мария Делгадо разказва: “Бяхме повикани за националната селекция за среща в Кипър. Батиста се появи на летището без панталон. Беше буквално по долни гащи.“. В последният акт на лисабонското представление, Виктор отказва да играе поради контузия която реално не съществува. Впоследствие е изгонен от Бенфика (януари 1979) и се отправя към Боависта, където продължава своеволията си. След кратък престой там, се запътва към слънчева Калифорния за да провери дали там тревата е по-зелена и кокаинът по-бял. Взет е от земетръсният отбор на Сан Хосе (San Jose Earthquakes), където престоят му е още по-кратък – едва 2 седмици.

Градинарят

Обратно в родна Португалия, Батиста се подлезава в трета и четвърта дивизия. Амора, Монтихо, Томар и Фаралхо, дилърите потриват доволно ръце. По това време започват честите му пътувания до местния затвор и в края на краищата се завръща в Сетубал. Местната управа, в спомен за доброто старо време, му намира работа като градинар на гробищата… Доста лошо предизвестие. Доста често посещава бившите си съотборници и приятели за да заеме някое ескудо, екип или просто да си припомни отминалите славни времена…

Краят на историята вече е написан, липсва само датата… Светлината му угасва в новогодишната сутрин на 1999. В крайна сметка Батиста, в продължение на дълги години, гони английският си опонент, настига го и впоследствие го подминава, но за нещастие е спрян непозволено от дрогата броени метри преди финала.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes