Filed Under — История

Още един столетник

100 години с много падения дължащи се на…проклятие или черна магия, поне това е единственото “разумно“ обяснение. 100 години с няколко възхода, които през 40те години носят на отбора прозвището “Grande Torino“.

grande-torino-1949.jpg

Торино 1949

Торино е роден на 3 декември 1906, когато Торинесе и ренегати от Ювентус решават да се обединят в Интер Торино (Internazionale Torino). След скромни първи години идва и първата титла през 1927. Първа титла, но скоро тя им е отнета поради опит за подкупване на играч на бианконерите (Ювентус). Обвинение, което е по-късно опровергано, но така или иначе Торино не си получават титлата обратно. Жадни за реванш, Торино извоюват първото си отличие една година по-късно. Следват доста хаотични години на футболна сцена повлияни несъмнено от нестабилната политическа обстановка в Европа, и така до 1943. Междувременно незнайно защо през 1936 Мусолини нарежда преименуването на отбора – Торино АС (Torino Associazione Calcio). За пример за хаосът можем да вземем Ювентус, който за да спаси някои от играчите си от депортиране ги дегизира в работници на Фиат. След краят на войната старият ред се възстановява.

Габето – “Баронът“ и Мацола – “Мозъкът“

valentino-mazzola.jpg

Валентино Мацола

Бившият играч на отбора Феручио Ново, заможен предприемач, откупва отбора за да го изгради отново. Първата копка в това ново футболно здание е привличането на Франко Осола (експлозивното крило) и особено това на здравият център нападател Гулиелмо “il Barone“ Габето, който по-късно ще отбележи невероятните 120 гола в 210 мача. Собственикът Ново мечтае за един модерен отбор в стил Арсенал. През 1942 към отбора се присъединява изключителният Валентино “the Brain“ Мацола. През следващият сезон Торино прави дубъл (Скудето и Купа на Италия). Легендата се ражда.

Оркестърът свири в Total Football без да го знае. Двата бека Алдо Баларин и Виргилио Маросо анимират двата фланга в една ненавиждана за епохата конфигурация.

“Мацола беше диригентът на този оркестър. Един перфектен хибрид между Кройф и Ди Стефано. Здрав и бърз, той се раздаваше докрай.“. 1947, 48,49 … годините минават, а титлите се редят. През тези златни години (17/01/1943 – 06/11/1949) Торино остава непобеден на собствен терен. На 6 ноември 1949 (6 месеца след катастрофата на Суперга), Юве прави “великото“ постижение и слага край на 7 години непобедимост на Филаделфия (стадионът на Торино).

“Когато Валентино Мацола си навиеше ръкавите това означаваше че торинската фурия може да започне, и че съперникът ще страда.“. Това се случва в мач срещу Лацио. Торинци са водени в резултата (0:3), когато Мацола дава сигнал на колегите си, “тренировката“ е приключила, истинският мач трябва да започне. Крайният резултат – 4:3 в полза на торинци. Джампиеро Бониперти, играч а след това и президент на Ювентус, споделя : “В едно от дербитата с Торино, отправих удар към вратата, топката мина покрай вратаря и се отправи към мрежата. В устрема си загубих равновесие и паднах на тревата, с гръб към вратата. Изправих се в очакване да чуя публиката , радваща се на голът ми. Обърнах се към врата и какво да видя, Мацола на метър от голлинията с топка в крака. Хванах се за главата от неведение. Това което ме изкара от това състояние, бе възторгът на публиката. Но за какво!? Обърнах се и … Мацола победоносно, отбелязал гол в нашата врата. Това беше за мен Валентино Мацола.“. Този доминация на Торино се отразява и на Скуадра. На 11 май 1947, в мач срещу Унгария на Пушкаш, Скуадра нарежда на терена 10 играча на Торино.

Трагедията

superga-crash-3.jpg

Катастрофата на Суперга

През май 49та Торино заминава за Португалия, където играе приятелски мач с Бенфика на Еузебио. Играчите заминават с чиста съвест (за шампионата имат 4 точки преднина при 4 оставащи мача), така че могат да си позволят един приятелски мач, който печелят с 4:3. По всичко личи че само след месец ще спечелят 5та поред титла на Апенините. На път към дома, самолетът е подложен на силна турболенция при страховита буря.

superga-crash-1.jpg

Отломките

Командирът на самолета решава да смени планът на полета и се отправя към Торино, а не към Милано както е било предвидено. Поради силната буря, пилотът губи контакт с кулата и поради нулевата видимост самолетът се разбива в хълмът Суперга, който се възвишава над Торино. Нито един оцелял. 18 играчи на Торино губят трагично животът си на този ден. Два дни по-късно стотици хиляди (300 000 – 700 000) присъстват на погребението. За пръв път цяла Италия плаче заедно.

В оставащите 4 мача Б-отборът успява да направи нужното за да защити преднината си на върха, но спечелената титла е малка утеха за случилото се.

Една бъдеща звезда премазана от един бъдещ президент

superga-crash-2.jpg

Национален траур

Следват години на реконструкция. Едва през 67ма Торино намира своята звезда. Джиджи Мерони, апенинският Бест, принц на дрибъла, с ангелско лице, слушащ джаз и Битълс. Кратката му кариера приключва след като е премазан от автомобил. По ирония на съдбата зад волана стой някои си Атилио Ромеро, тифоз на Торино, фен, който години по-късно ще стане дори… президент на отбора!

Друг инцидент, в който е замесен играч на Торино, е този с Джиджи Лентини през 93та. Макар че по време на инцидентът Лентини е играч на Милан, можем да го споменем в тази графа, тъй като той прави големият си дебют с отбора на Торино. Лентини една от големите звезди на италианският футбол претърпява тежка катастрофа с над 200 км/ч. Играчът остава два дни в кома и след като излиза от болница продължава футболната си кариера, но формата и играта му значително спадат.

Проклятие или черна магия, това са единствените разумни обяснение за многобройните нещастни случаи сполетели Торино. Дори когато са на върха бързо се връщат обратно в Ада.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes