Filed Under — История

“Севиля, 16 март 2006. Завръщане на местопрестъплението.“, озаглавява испанският спортен вестник As. По случай 1/8-финала за купата на УЕФА противопоставящ Стяуа Букурещ и испанският Бетис Севиля, шепа бивши румънски футболисти отиват на поклонение на митичният стадион Рамон Санчес Пизхуан. Преди 20 години, точно на това място, играчите на Стяуа бяха главни действащи лица в може би една от най-големите изненади в историята на купата на Европа.

steaua.jpg

Стяуа Букурещ

7 май 1986, всички очакват лесна победа на каталунците срещу безизвестните румънци. В продължение на 120 минути, каталунците ще се мъчат да открият процеп в източноевропейският блок. Но напразно. Барса не успява да предотврати дузпите и някой си Хелмут Дукадам, геройски спасява чисто и просто всички дузпи на каталунците. На следващият ден крилото на Барса, Лобо Караско си спомня за кошмарният ден: “Всички мислеха че ще спечелим, а и играхме в къщи. За мен, както и за съотборниците ми, това несъмнено е и ще остане най-лошият спомен в животът ни. За мен това беше повторение на Уругвай-Бразилия на Маракана.“.

Клуб роден като Букурещска Спортна Асоциация на Армията през 1947, армейският отбор става Стяуа (“звезда“ на румънски) едва през 1961. Под сянката на комунизмът той се утвърждава като водещ отбор в Румъния заедно с другият столичен отбор Динамо Букурещ (отборът на Секуритате – политическа полиция). Но до този момент Стяуа не може да се запомни с нищо забележително на европейска сцена.

dukadam.jpg

Дукадам

Основен проблем на играчите е липсата на амбиция. Проблем за който лек ще се окаже Валентин Чаушеску (осиновеният син на Диктаторът). Без да заема никаква официална позиция в отбора, с негова помощ, след 1983, Стяуа се сдобива с най-талантливите играчи в страната. Трябва да се вземе под внимание и невъзможността да се печелят пари, а и от там да се ангажират добри играчи. Настоящият президент на Стяуа и бившото крила Мариус Лъкътуш споделя: “За моята първа титла получих видео, същински лукс в държава, в която телевизията предава само 2 часа на ден.“. След 1986, да бъдеш играч на Стяуа носи доста предимства, като възможност да се напуска страната през ваканцията.

Философията

С помощта на Валентин, Стяуа набира таланти, но едва с идването на Бъльони през 1986, отборът намира баланс и синхрон в играта си. Прецизността и жаждата за успехи са основен лайтмотив наложен от управата на отбора. Техническият директор, Флорентин Маринеску, учител по карате, се заема със задачата да повиши способността за концентрация на играчите.“Днес има доста малко отбори, които отделят в такава степен внимание на физическите и психологическите качества на играчите си. Бяхме заобиколени от доста способни медицински и технически екипи, а Валентин беше нашата морална подкрепа. Той ни даваше психологическата агресивност нужна за големите мачове.“, обяснява Бъльони.

Триумфът

stefan_iovan.jpg

Стефан Йован

След шампионската титла в Румъния през 1985, един европейски успех би бил желан завършек на плана за възстановяване на румънците. На финала 69000 испанци (срещу само 1000 румънци) не успяват да ги стреснат. Лишени от няколко ключови играчи и поради късата скамейка (едва 13-14 играчи), в игра влиза дори и помощник треньора Ангел Йорданеску (прекратил кариерата си на футболист 2 години по-рано). След спечелването на Купата, играчите получават премия равна на 7 годишни заплати на обикновен работник. При триумфалното завръщане на румънска земя, ”не само армията беше там да ни посрещне, целият народ беше се събрал, а както е известно по това време всякакви събирания бяха забранени. За да се избегне проблем с полицията, хората скандираха името на Чаушеску”, споделя Бъльони преди да завърши с: “Нашият най-голям успех не беше победата срещу Барселона, а това че накарахме цял един народ да се гордее.”.

Въпреки общото мнение, че успехът на румънците е плод на случайността и малшансът връхлетял испанците, играчите на букурещската звезда опровергават това мнение : 1988 полуфинал загубен срещу Бенфика, а година по-късно и финал загубен срещу Големият Милан.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes