Filed Under — История

Милан на “холандците“, както го наричаха, беше по-скоро Милан на Саки, треньорът който съумя да наложи строга, научна и тактическа дисциплина на своите играчи.
Трябва да се поставим в контекста на епохата. Италианският футбол играе своето традиционно катеначио. В общи линии: бетонна защита, индивидуална игра и контраатаки. Тогава идва Ариго Саки, неизвестен, с една много колективна система на игра, добре организирана зонова защита, нападателна игра и пресинг по целия терен. Това е революция в тази страна! Доста риск в среда на традиционалисти. Саки предлага едно 4-4-2, достойно да присъства в Сборникът на Неподчинението към традицията.
Начин на употреба: пресирай съперникът в неговата половина и дръж защитната линия около централната линия.

Отначало галилейската тактика на Ариго е приета с недоумение и мълчание от страна на играчите, но Берлускони дава пълната си подкрепа и уроците могат да продължат.

Урок Първи : Зонова Защита

arrigo-sacchi-2.jpg

Саки с КЕШ

Зоновата защита съществува, но е доста неясна в тактически план. Саки успява да я структурира от 4-4-2, системата която е най-благоприятна за зонова игра. Дефанзивното подреждане е основен параметър и ролята на Барези е най-важната: лидер в защитата, той направлява изтеглянето и подреждането й. Барези има всички нужни качества да изпълни своята задача: добра концентрация, поглед към играта и способността да разчита действията на противника. Изтеглянето на защитната линия е доста интересно с оглед намаляване на пространството между двете линии. Така се доближаваме до сърцето на Сакизъма, координацията между двете четворки (защита и полузащита). Играчите се изтеглят и прибират не само заедно, но и спазвайки еднаква дистанция един от друг. Вкарването в употреба на тази прецизна механика изисква изключително много колективна подготовка. Всеки играч трябва да знае точната си позиция и тази на своите съотборници, тоест отборът трябва да е едно мислещо и действащо цяло. Много важно следствие от тази теорема е изкуствената засада, за която Саки се застъпва. Фактите са на лице, през първият сезон (87-88), росонерите стават шампиони и анкесират само 14 гола.

Урок Втори : Защита в движение

arrigo-sacchi-1.jpg

Саки със звездното трио

Да защитаваш напредвайки е друга оригиналност в тактическата схема на Саки, базирана върху пресичането на пасове. Начинът, по който един отбор се защитава, има влияние върху начина, по който атакува. А Саки отива още по-далеч. Той залага на колективното отнемане на топката, целият отбор трябва да участва в този процес, дори и нападателите. Не е тайна и фактът, че маланеският ефектив има своя принос за успешното прилагане на тактиката. В индивидуален план, играчите се допълват: атлетическата мощ на холандският тризъбец Гулит-Рийкард-Бастен и виртуозността на един техничар, какъвто е Донадони.

Урок Трети : Използване на широчината

4-4-2 е разумна схема за окупиране на широчината на терена, тоест привилегирова играчите по двата фланга. Когато един отбор иска колективно да дестабилизира противника, използването на широчината е капитално. Титулярната единайсетица: в дясно Тасоти, пред него Донадони; в ляво Малдини, а пред него Коломбо.

Урок Четвърти : Офанзивно раздвижване

Друга иновация на Саки е колективната циркулация на топката. В нападателен план това позволява да се държи сравнително малък блок, да се намалят пространствата чрез бързи и къси пасове, и с грижата винаги да се пази контактът между линиите. В средата на терена, Саки акцентира върху поливалентността на играчите. Той убеждава Берлускони да привлече, отначало Донадони, Анчелоти и Коломбо, а след това и Рийкард. Известен с дългата си игра, Рийкард се налага като втори плеймейкър. Той осъществява връзката между полузащитата и нападателите: Гулит, “доста свободен, участва в прехода на топката от центъра към атаката“ и Бастен, сериен убиец на, играещ ролята на първи защитник.

Урок Пети : Физическо надмощие

Вдъхновен от части от холаnдският “total football“, който изучава в ранните си години, Саки търси начин да пресира, задуши противника и да го накара да допусне грешки. Оптималната физическа форма изисква тежки и многобройни тренировъчни сесии. “Блокове, който се движат в синхрон и пазят пространство, тъй като зоновата игра се базира върху контрола му, това изисква перманентна мобилност, следователно върхова физическа форма. Също така и огромна концентрация. Това е изключително уморително!“. Тази интензивна и повтаряща се физическа подготовка, приложена от Саки е основната причина за конфликтът между треньорът и кланът на холандците (основно с Ван Бастен). Паоло Малдини по-късно заявява: “Тактиката на Саки беше изтощителна. След няколко години не можехме да поддържаме същият ритъм.“. Опасността, която дебне някои успешни треньори, е това постоянно търсена на перфектност. Когато се отиде твърде далеч в тактически аспект, се губи ентусиазъм, спонтанност и колективното равновесие на отбора се нарушава. Неразбирателството играч-треньор което последва, води до роботизацията на играта. Точно това се получава в края на краищата с Милан, а след това със Скуадра Адзура.

Епилогът. Границите на Сакизма

Рискът да се защитава напред е, това че се оставят свободни пространства отзад. В такъв случай за да бъде победен Милан на Саки трябва да се групират следните две условия: първо, техническа точност и подвижност за да се освободи колективно от пресата, и второ, използването на пространствата зад защитната линия, в дълбочина. За да се матира защита в линия, смъртоносният пас е диагонала. Първият отбор, който успява да матира италианската машина е Олимпик Марсилия. И в двете срещи от КЕШ, които се провеждат между двата отбора (1/4-финал 91 и финал 93), французите показват добра игра и заслужено се поздравяват с успеха.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes