Filed Under — Знаеш ли?

own-goal

Автогол за победа

В поредния материал в серията невероятни футболни истории ви предлагам слънцето на тропиците, напълно объркана федерация и много смях.

Пренасяме се в далечната 1994, на 27 януари, мястото е предградие на Бриджтаун, столица на Барбадос. Националният стадион на това райско кътче изгубено някъде си из Антилските острови, ври и кипи. Местните момчета (Bajan Rockets) отбелязват гол, 3 минути преди края на редовното време, който ги изпраща в продълженията на мача, където ще имат шанс да преминат квалификационния кръг на Карибската Шел Купа (Shell Carribbean Cup), която дава право на участие в континенталната купа на зона КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка). След изравнителния гол, стадионът избухва в неукротим смях. Съперниците им от Гренада стъписани от гола в първия момент не разбират на какво се дължи този изблик на смях. С този гол играчите на двата отбора ще влезнат в историята на футбола с най-големия фарс във футболната игра.

Голът, който вкарва Барбадос всъщност не го вкарват в противниковата врата, а в собствената си.

Но на какво се дължи цялата тази пародия? Може би слънцето доста силно е напекло играчите, или в ромът е дошъл малко в повече. Всъщност всичко се дължи на изключително глупавия регламент на турнира. Малко ясното няма да е излишна; в елиминационната група на турнира има 3 отбора: Пуерто Рико, Гренада, Барбадос; отборите играят един мач помежду си. В случай на равенство се играят 2 продължения със правилото за Златен Гол, който е равен на 2 гола (при равенство в редовното време 0:0 отборът отбелязал златен гол печели мача с резултат 2:0). Преди последния мач от общо 3те, положението е следното: Пуерто Рико – Барбадос 1:0 и Гренада – Пуерто Рико (0:0 в редовното време и отбелязан златен гол от Гренада 2:0). Гренада с 3 точки на първо място по голова разлика, втори също с 3 точки без никакъв шанс за първото място Пуерто Рико, а трети е Барбадос, но с реален шанс за първото място при победа с 2 гола разлика в последния мач срещу лидерите от Гренада.

Мачът започва великолепна за домакините от Барбадос, като те откриват резултата през първото полувреме и в средата на второто довеждат мача до 2:0, което е напълно достатъчно за да ги класира за Златната Купа на КОНКАКАФ. В 83тата минута след дълъг тъч от дясно, нападател на гостите се измъква след колеблива намеса на зашитата. Топката е центриране към нахлуващия в наказателното поле нападател, последван от покриващия го защитник. В устрема и желанието си да избие топката защитникът забива топката в собствената си врата – 2:1. Така 7 минути преди края на срещата Гренада се връщат на първото място в групата. Нищо друго не остава на играчите на Барбадос освен да атакуват с всички сили в търсене на 3то попадение, но защитата на Гренада е добре организирана като държи на далеч футболистите на домакините. Така 4 минути те безнадеждно атакуват, когато в 87та минута си припомнят регламента, който гласи че при равен мач се играят продължение със златен гол важещ двойно. Топката се прибира дълбоко в половината на домакините, където защитниците и вратарят си подават безкрайни пасове, като отбор който печели, изправени пред голямата дилема: “Остават ни 3 минути, да вкараме в тяхната врата или да вкараме в нашата и да играем за златен гол?“. Дилемата се решава бързо и защитникът Сели  изстрелва топката във собствената си врата – 2:2. В началото стъписани играчите не разбират какво става на терена, между умишления автогол и гръмогласния смях на публиката. Това объркване в редиците на Гренада не трае дълго и те бързо разбират пъкления план на домакините. Да припомним класирането, Гренада се нуждае от победа или загуба с един гол за да се класира на първо място, а резултатът 2 минути преди края на мача е 2:2, което би изпратило двата отбора в продължение. За да отговорят подобаващо на предизвикателството,  в оставащите 120 секунди Гренада ще има за цел на отбележи един гол, в коя и да е от двете врати. И тук решението не е трудно и гостите на свой ред се втурват към собствената си врата за да си отбележат автогол, а защитниците на Барбадос да им попречат да го направят. Така защитникът Сели, който преди броени секунди изпрати топката във вратата си, спасява чист гол във вратата на Гренада. “Моите момчета бяха страшно объркани. Трябваше да защитават и двете врати“, споделя треньорът на домакините, “а от друга страна съперниците ни трябваше да отбележат в една от двете врати.“, продължава той. Резултат в редовното време на тази пародия на футболен мач се запазва и изпраща двата отбора в продължения със златен гол. Така момчета от Барбадос до докопват до продължение, в което те отбелязват така желания златен гол за да оформят крайното 4:2.

Без съмнения този мач ще остане в история на футболните куриози, а до колкото това налудничаво правило ще бъде изоставено още на следващата година, правило което се оказва студен душ за голяма част от управителите на американската футболна федерация. Можем само да бъдем щастливи за доброто на футболната игра.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes