Filed Under — Знаеш ли?

lutz-eigendorf-2.jpg

Луц Айгендорф в Кайзерслаутерн

Луц Айгендорф, роден на 16 юли 1956 от източната страна на Берлинската стена в тогавашната ГДР, е една от перлите на германския футбол не напразно наричан “източно-германския Бекенбауер“. Високият полузащитник, е вече утвърдена звезда в отбора на олимпийските шампиони от ГДР с 3 гола в 6 мача. В клубния си отбор Динамо Берлин, Айгендорф бързо става любимец на президента Ерих Милке, който също е на чело на Щази – секретната полиция. Милке управлява с желязна ръка отбора си: “Трябва да наглеждаме внимателно нашите спортисти за да знаем кой е с нас и кой е против нас.“, заявява той пред управата на отбора. Така през март 1979, Айгендорф изведнъж преминава от категорията “любимец“ в категорията “враг“.

lutz-eigendorf-3.jpg

Луц Айгендорф

През 1979, Динамо играят доста необичайна приятелска среща с Кайзерслаутерн (ФРГ). Западно-германците печелят безкомпромисно. В минутите след мача, Айгендорф се възползва от минутка невнимание на агентите на Щази и се изчезва с такси. Броени часове по-късно подписва със съперниците от деня. Милке е бесен: “Айгендорф никога няма да играе в Бундеслига!“.

lutz-eigendorf-1.jpg

С екипа на ГДР

Милке сезира УЕФА, която забранява на играча да играе. Така в първата година, Луц тренира юношеските формации на отбора. В крайна сметка той получава картотека, но така и не се вписва в отбора. През 1982 решава да премине в по-скромния Айнтрахт, където също нещата не вървят така както си ги е представял. На 5 март 1983, Луц присъства на домакинската загуба на своите съотборници срещу Бохум. Разочарован, че не е играл, той решава да обърне една две чашки. По пътя към дома, с 2.2 грама в кръвта, Айгендорф изпуска завоя и своята Алфа Ромео. Светлината на играча угасва 2 дни по-късно.

Смърт за предателя

Смъртта на играча е обявена като нещастен случай, но редица факти пораждат съмнения относно обстоятелствата около катастрофата. Собственикът на бара където футболистът се почерпва преди да седне зад волана, заявява че играчът не е пил повече от 2 бири. Остават съмнения и за изправността на колата, и по-точно за спирачките. Най-популярната и интересна теория остава намесата на Щази и нейния директор Ерих Милке. Милке все още не е забравил своя любимец, който критикува отворено режима в ГДР.

lutz-eigendorf-crash.jpg

Катастрофата

Критиката достига пределна точка в поредното телевизионно интервю: “Не мога да отрека че по-добрата заплата тук повлия на решението ми да замина, но несъмнено нивото на футбола тук, доста по-високо от това в ГДР, бе главната причина да избягам.“ С това интервю, Айгендорф подписва “смъртната си присъда“, споделя бивш агент на тайната полиция през 2000. В тази година се открива документ в архива на Щази, който разкрива заповедта “ Луц Айгендорф да бъде заслепен“ издадена от най-високото нива в йерархията. Според теорията, в нощта на инцидента, играчът е бил отвлечен от агенти и насилен да изпие голямо количество алкохол и отрова, а след това поставен на шофьорското място. На няколко метра от случката друга кола причаква Алфа Ромео-то и го заслепява с фаровете си в точния момент.

Прекрасен сценарии от шпионски филм. Толкова прекрасен, че и до ден днешен смъртта на футболиста се смята за нещастен случай, въпреки многобройните арести на агенти от Щази.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes