Filed Under — Знаеш ли?

luther-blissett-1.jpg

С екипа на Уотфорд

Вероятно всички се чудите, кой по дяволите е този Лутър Блисет. Чернокожият английски футболист от ямайски произход започва кариерата си в Уотфорд където прекарва дълги години и успява да помогне на отбора си да се изкачи в Първа Дивизия. Типичната му физика (висок и як) приляга перфектно на английския стил на игра, а в дебютния си сезон в най-високия ешелон на английския футбол, 25-годишният Блисет отбелязва значителните 27 гола в 41 мача, с които си печели необясним трансфер в италианския гранд Милан.

luther-blissett-2.jpg

Лутър Блисет в Милан

С този си трансфер, Блисет остава завинаги във футболните анали като първият английски футболист мигрирал в италианското Калчо. Адаптирането му към защитния италиански стил на игра се оказва доста трудно упражнение на ” Черният Бомбардировач” както го наричат тифозите на Апенините. Въпреки гласуваното му доверие (взима участие в 30 мача) той отбелязва смешните за един нападател 5 гола.

През първия и единствен за него сезон на Ботуша, Блисет става известен с изключителните си пропуски. Треньорът на Милан, Иларио Кастаниер е безкомпромисен с играча, закупен от президента Фарина: ”Бяга бързо, но не е координиран и не мисли изобщо. Играе както му падне, без никаква нотка на мисъл в играта си.”. Фарина също подхвърля в писмо адресирано към Блисет: ”Скъпи мой Лутър, когато те гледам как пропускаш от 2 метра на празна врата имам усещането че сънувам…”. По време на този кошмарен първи сезон, Блисет си печели прозвището ”Лутър я пропусна” (Luther Miss’It). Друг прякор, с който се сдобива английския нападател е ”Калонисет” в чест на един друг бивш централен нападател също толкова ”талантлив” – Калони.

Интересен факт покрай името Лутър Блисет е зараждането на едно ново културно движение през 1994 в Италия. Движението се гради върху марксисткия консепт за ”Общност” за да обори индивидуализма в социалните взаимоотношения. Така се ражда всеобщата самоличност ”Лутър Блисет”. Културното движение приема това име напълно случайно, когато името на футболиста се появява в един най-обикновен разговор. Между активистите могат да се намерят : поети, журналисти и артисти, приемащи и използващи самоличността ”Лутър Блисет”. По-късно към ”лутърци” се включва и крайнолеви анархисти борещи се за потъпкването на социалния кодекс.

3-sided-football.jpg

Футбол на 3 врати

Движението се захранва с много проекти, един от които е ”Тристранен футбол на Лутър Блисет”, сформиращ футболна лига – ”Luther Blissett 3-sided Football League”. Принципът е ”прост” – шестоъгълен терен, 3 врати на равни разстояния и 3 отбора. Какво по-просто? Печели отборът допуснал най-малко голове. Целта на подобен проект е проектирането на футбола и традиционната двуполюсна философия върху триполюсна такава. Този вид игра дава на футбола и неговите почитатели едно ново измерение, в което футболното игрище се превръща в терен на дипломация, терен на съюзи и предателства, където традиционното ”Ние срещу Вие” губи всякакъв смисъл.

При основаването на движението ”Лутър Блисет”, активистите решили то да съществува само 5 години, период който по тяхно мнение е напълно достатъчен за постигането на желания ефект. Така то вижда своя край през ноември 1999 спазвайки графика си. Дори след символичната смърт на ”Лутър Блисет”, доста от активистите продължават и до ден днешен започнатото дело с новата самоличност ”Ву Минг”.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes