Filed Under — История

coupe-des-clubs-champions

Първият трофей

През 1955 на едно от заседанията на УЕФА делегатите не успяват да постигнат съгласие относно основаването на европейски турнир за националните шампиони. Идеята не е нова, от 20те години насам тя редовно се предлага и отхвърля. През 1955 обаче все пак е осъществен пробив. Тогавашният английски шампион Уувърхемптън Уондърърс провежда серия приятелски мачове с някои от най-силните европейски отбори. “Вълците“ побеждават Спартак Москва на “Молиню“, след като печелят срещу унгарският шампион Хонвед, където играят Ференц Пушкаш и над половината му колеги в националния отбор. А по това време Унгария е сред световните сили във футбола. След победата срещу Хонвед като гост, босът на “Вълците“ Стан Кълис, гордо обявява пред медиите, че неговият отбор е неофициален клубен световен шампион.

jacques-ferran

Жак Феран

Действията на Кълис успяват да активизират футболна Европа. Френският спортен вестник “Екип“ кани на среща представителите на 18те най-силни клуба в Европа, по преценка на редакцията, като не всички от тях са шампиони в родината си. Отзовават се 16 клуба, включително и новият първенец на Англия Челси. Всички те се съгласяват да участват в новата Европейска купа, като мачовете трябва да са с разменено гостуване. Турнирът е одобрен от ФИФА на 8 май 1955, точно 10 години след края на Втората световна война. Единственото изискване на ФИФА е всички участници да са получили одобрение от националната си федерация.

По ирония на съдбата, точно това изискване проваля участието на Челси в турнира. Футболната лига в Англия учтиво моли шефовете клуба да “преосмислят“ желанието си да играят в Европа с обяснението, че натрупването на много мачове може да означава, че Челси няма да успее да изиграе всичките си срещи от шампионата. Въпреки отпадането на англичаните, турнирът стартира успешно…

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes