Filed Under — История

Столетниците от Индепендиенте имат своето място, точно до великите Бока и Ривър Плейт, в една разноцветна футболна амалгама каквато е аржентинската. Играчите от Авеланеда са смогнали да вземат най-доброто от един наситен с врагове сектор: Буенос Айрес.
В мракът на задната стаичка на бутик се провежда импровизирано събрание. Участниците в него: испански имигранти дошли да събират слънце по плажовете на Парана. Всички те, работници в “Ла куидад де Лондрес“ (“В Лондон“), магазин принадлежащ на лондонски брокери. Целта на събранието: да се издигне футболен отбор. Разбирайки за това, управата на магазина решава да сформира екипът, за да избегне негодувание из между работниците, решени да ритат топка на всяка цена. И така Майпу Банфейлд се появява на бял свят, но голям брой от работниците се оказват на резервната скамейка, поради големият брой играчи.

“S’independizare“

raimundo-orsi.jpg

Раймундо Орси

Удобен повод за Росендо Дегиорги, който кани  изключените от отбора на по кафе не далеч от бутилка за да  “S’independizare“ (се освободят) от Майпу Банфейлд и да създадат нов отбор. Името на бъдещата институция е намерено и на 25 март 1905 Индепендиенте изписва първата линия на историята си в аржентинският футбол, който по това време е все още една необработена земя. Първият мач прилича на лов за гълъби в гълъбарник. Истинско клане. Резултатът 21 : 1. Както на всяка хубава история, прологът не е много добър. Вратарят, пълна скръб, и в крайна сметка – съкрушителна загуба. Но Дегиорги не се отказва лесно. Напротив, той изгражда. Купува, с разрешението на администрацията, за 8,50 долара първата топка на отбора, а след това подарява и първата победа на отбора си срещу, този който ще се окаже впоследствие кръвният враг, Расинг Клуб, другият клуб от Авеланеда.

Червените дяволи

arsenio-erico.jpg

Арсенио Ерико

Началото е трудно, резултатите не идват и отборът кисне във втора дивизия. Парадокс, популярността на клуба не спира да расте, задължаващо го да се премести в Крусесита, в сърцето на Авеланда. По този повод Индепендиенте организира първият в историята си международен мач канейки Бристол де Монтевидео (0 : 0). Звярът се събужда и през 1912 се присъединява към елитът и не го напуска повече (единствени Бока и Ривър постигат този успех). Именно по това време Индепендиенте приемат дефинитивно червеният цвят, дошъл от страстта на президента Аристидес Лангоне към английският Нотингам Форест. През 20те години отборът израства и се вписва трайно в аржентинският футболен пейзаж.

dela-doble.jpg

Дела Добле

Символ на този растеж е фактът, че Индепендиенте е първият южноамерикански отбор построил собствен стадион, Добле Висера де Сементе, построен с подсилен бетон (бетон и стомана), една същинска архитектурна революция за времето си (1928). По случай откриването на стоманенобетенното чудовище е поканен най-добрият южноамерикански отбор, Пенарол де Монтевидео (2 : 2). Независимо от това че Индепендиенте открадват 14 титли от Бока и Ривър, които си поделят 52, признанието на клуба идва от международната сцена.

В Аржентина, никой не може да се съревновава с двата колоса, които диктуват с авторитет националните състезания. Следва период на войни, по време на които аржентинският футбол е контролиран от политически и военни институции. При посещение в Испания, играчите от Авеланеда са поканени да се изправят срещу бъдещият крал на Европа: Реал Мадрид.

independiente-1984.jpg

Шампионите 1984

На 8ми декември 1953, червените коригират мадридчанитe (6:0) на стадион Чамарин, бъдещият Сантиаго Бернабеу, пред 60000 ужасени от спектакъла зрители. В периода от 1960 до 1990, Индепендиенте налагат своето както на домашна, така и на международна сцена налагайки се многократно над Ливърпул, Реал Мадрид и Ювентус. През 90те аржентинският футбол запада, засегнат от връхлетялата икономическа криза. Тя не пощадява и Индепендиенте. От началото на 90те клубът печели скромните 2 титли. За жалост клубът безвъзвратно губи част чарът си. Индепендиенте от основен претендент за титлата в Аржентина се превръща в обикновен отбор, изхвърлен от топ 3, където дуото Бока – Ривър е допълнено от Велез. На международна сцена, клубът също губи от надмощието си над останалите отбори. В спора за южноамериканското надмощие се намесват бразилските Сао Паоло, Палмейрас, Гремио и Вашко да Гама.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes