Filed Under — Знаеш ли?

saint-etienne-fans.jpg

Феновете на Сент Етиен

12 май 1976, Хемпдън Парк. Финал за КЕШ, арбитър М. Палотай. Байерн Мюнхен побеждава Сент Етиен с 1-0 (Рот 57’). Това е официалната история, но да вникнем в легендата: французите влизат в мача с две греди, но топката така и не иска да влезе във вратата. Защо ли? С две думи : “квадратни греди”. Време е мистерията да се разбули. Какъв щеше да е развоят на мача ако гредите бяха кръгли?

Някои биха казали : “Гредите бяха квадратни и за двата отбора”. Това е също като, когато някои отбор се оплаква от лошото състояние на терена. Докато и двата отбора играят на един и същ терен не виждам причина за негодувание. Разбира се единият от отборите може да е благоприятстван от условията, но това е част от играта.

match-debut.jpg

Началото

Истории за греди, квадратни или кръгли. Много са народите самоизмъчващи се като мазохисти, събиращи мъка от нещастният малшанс от минали времена. Унгарците си спомнят за бандата на Пушкаш, победена от Германия на Мондиал 54’, след като удря нещастно на няколко пъти гредата. Същото се отнася и за Барселона загубила финала за КЕШ през 61ва срещу Бенфика. От друга страна до колкото ми е известно, три греди не правят гол, а и като се замислим, все още статистиците не са започнали да отброяват ударите по “белите стълбове на нещастието”.

poteaux-carres.jpg

Квадратни греди

“Тази история с квадратните греди е пълна пародия”, заявява настоящият треньор на Сент Етиен, “Всички добре знаят, че по това време гредите по шотландските стадион
и за квадратни. Цялата тази история бе повдигната с единствената цел да се оправдае загубата.”. Аз бих казал типично по френски. В лудостта си, французите дори ангажират фирма, да направи графична симулация на двата удара. Сложните симулации, включващи многобройни фактори, са единодушни – 2 гола за французите.

Романтизмът на загубата

match.jpg

Битката под дъжда

Следи от невероятното сгромолясване на зелената стар-мания, невероятният подем на френската надежда прекършен с един удар от “зловещият” немски реализъм, все още има в колективното френско футболно подсъзнание. Френски историк споделя : “Франция от 7ща се радва на Сент Етиен като държава от третият свят на футбола. Този ирационален характер на историята с гредите е подсилен в последствие от известното дефиле по Шам з’Елизе. Било е решено, какъвто и да е края на мача, зелените да минат победоносно по най-красивото авеню в света. Още едно доказателство за странният френски манталитет, които отказва да приеме загубата, дори я превръща в победа. Вратарят на зелените по това време, Иван Куркович, беше доста изненадан, че Франция празнува загубата.

С радост можем да кажем че след успехите на Олимпик Марсилия (КЕШ) и Франция (1998, 2000), французите най-накрая се отърсиха от този техен комплекс на вечният злощастно и незаслужено губещ.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes