Filed Under — Знаеш ли?

eusebio-1.jpg

Еузебио

Еузебио Да Силва Ферейра, роден на 25 януари 1942 в Лоренцо Маркез, столица на Мозамбик. До 19-годишна възраст „Пантерата” играе в родния си град в едноименния отбор (Спортинг Лоренцо Маркез), а след това преминава в португалския Бенфика.

eusebio-2.jpg

Еузебио

В един от първите си мачове за новия си отбор, Еузебио кръстосва път  със Сантос на Пеле. След изпълнен с голове мач, загубен от Бенфика с 5:3, въпреки хеттрик на „Черната Перла”, Пеле не пропуска да поздрави африканеца. Еузебио е прототип на съвременния нападател – бърз, постоянно в движение, покриващ голяма част от терена и неслучайно се сдобива с много прякори, един от които и може би най-известен е „Черната Пантера”. Еузебио е изцяло отдаден на футболната игра, а не като доста от африканските футболисти в португалското първенство, занимаващи се с политика поради колониалните проблеми, актуалност по онова време.

eusebio-3.jpg

Черната Пантера

Изключително интересна и оспорвана е историята на преминаването му в португалския Бенфика. Два отбора спорещи за краката на африканеца – две истории.

Версия Бенфика: Талантът на Еузебио бил забелязан в родния му клуб, който е, както името му го подсказва, сателитен отбор на вечния враг Спортинг. Ръководството на Бенфика се договорило директно с баща му и срещу 7500 лири се сдобило с подпис върху изготвения договор.

Ръководителите се подготвили за посрещането, 26/12/1960,  на бъдещата си звезда, пазейки в тайна цялата мисия. После го настанили (скрили) в хотел, подозирайки възможно похищение от страна на Спортинг.

Версия Спортинг: От другата страна, историята на Спортинг разказва, че талантливият африканец  бил на път за Португалия за да подпише договор със столичния гранд, когато най-подло бил отвлечен още със слизането си от самолета от шпиони на Бенфика. След това бил държан една седмица в хотел, където бил подлаган на най-безкомпромисните разпити и методи произлизащи директно от старата португалска инквизиция, с цел да „бенфикизира” душата на „неверния” футболист.

Каквато и да е истината, Макиавели доказа за пореден път, че има право, „Целта оправдава средствата”.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes