Filed Under — История

robert-accard.jpg

Робер Акар

Катеначио е система, която цели да даде на отбора една солидна защитна база. Името “катеначио“ идва от италиански и в буквален превод означава “ключалка“. Тази дефанзивна система е създадена от французина Робер Акар под името “бетон“ през 20те години, след това е приета от швейцарците под името “швейцарска ключалка“ през 30те. Истинската й популярност идва с френско-аржентинският треньор Хеленио Херера. Той я адаптира с успех към играта на Интер, с когото печели 3 скудети, 2 купи на Европа и 2 Междуконтинентални купи (1964 и 1965). Херера адаптира класическо катеначио, показано на графиката. В неговата система, крайните защитници участват активно в атаката по двата фланга.

Тази система е представяна като чисто защитна, но това не е напълно вярно. Всъщност тя носи в известна степен строгост и точност в тактически план. Скоростта на изпълнение е основно условие за успеха на системата на Херера, който не толерира ненужното дриблиране на неговите играчи. “Във футбола, става дума за изненада, скоростта и неочакваните вариации, които отварят пътя към гола.“.

catenaccio-inter.jpg

Катеначиото на Интер

Катеначиото е използвано от Италия, след една самолетна катастрофа. През 1949, в самолетната катастрофа е замесен отбора на Торино (тогавашен шампион), който всъщност представлява и националният отбор. В нея загиват голяма част от титулярният състав както и треньорският екип. За Италия това се оказва огромна загуба и за да компенсира липсата на титулярите и да защити статутът си на международната сцена (по това време Италия имат 2 световни купи), отборът решава да приеме катеначио, ултрадефанзивната тактическа схема.

След 90те тази ефективна система на игра е често приемана от отбори, водещи с минимална разлика в мач с голям залог за да задържат аванса си, или от отбори, чувстващи се по-слаби в тактически и физически аспект. Прилагането на системата е често приемана като пълна липса на амбиция в отбора.

Остави коментар

*

KingFootball.info 2009. Theme by Web Hosting Yes and Premium Wordpress Themes